Kirjeldus

Põhjapoolsetes piirkondades vahelduvad aastaajad teisiti kui meie harjunud oleme. Lõuna–Soome tavalise pikkusega sügise sisse mahub Põhja–Soomes, Lapimaal tervelt kolm eristuvat perioodi: ruska (kutsutakse ka viiendaks aastaajaks), esimene lumi ja kaamos. Lapimaa viies aastaaeg, kui värvid looduses on kõige kirkamad, kutsub seda imetlema ja väljas aega veetma inimesi üle ilma. Lisaks kirgastele värvidele maapinnal ja metsades on varasügis ka hea aeg tabada imelisi värve taevas. On vale arvamus, et virmalised on ainult talveteema. Parimad valgusetendused taevas toimuvad sageli just selgetel sügisöödel. Värvid on tugevamad, kuna maapinnalt ei peegeldu valgust nagu talvel lumega tavaline on.

See reis sobib kindlasti sulle, kui armastad loodust, väljas viibimist ja ei pelga jalutuskäike (väikseid matku) looduses.

Ajakava

1. päev.  Kohtume varahommikul kell 06.00 Tallinna sadama A–terminali parklas bussi juures. Sõidame Vikingline laevaga Tallinnast Helsingisse (laev väljub kell 07.00 ja saabub Helsingisse kl 09.30). Alustame kohe teekonda põhja poole. Teel teeme jalasirutuspeatusi ja ka pikema lõunapausi mõnes ABC tanklaketi restoranis. Teel räägime Soomemaast, soomlastest, ajaloost ja kohtadest, kus läbi sõidame. Õhtuks jõuame Kemi lähedale ööbima Hotel Yöpuu. Võimalus tellida õhtusöök.

2. päev Hommikusöök hotellis. Jätkame teekonda ning jõuame Lapimaale. Meie esimene peatuspaik on Rovaniemi. Linn, mis suurele osale meist seostub Jõuluvanaga. Meie teeme hoopis esimese peatuse Arktikumi muuseumis. Rovaniemis asuv Arktikum on ühelt poolt teaduskeskus ja teisalt muuseum, mis aitab avastada ja mõista Lapimaa ajalugu, loodust ning siin karmi loodusega maal elavate inimeste ja rahva (saamid) lugu. Pärast ekskursiooni ja vaba aega Arktikumis sõidame linna külje all asuvasse Pajakülla. Ületame samas koos polaarjoone. Kiiremad ajad jäävad Jõuluvanal detsembrisse ja nii on soovijail Jõuluvana juurde pääsemine praegu pisut lihtsam. Pärast peatust Pajakülas mitte väga kaugel asub paik, kus saab kohtuda saamidele ja ka teistele põhjarahvastele oluliste tegelastega, ilma kelleta oleks põhjas hakkama saada väga raske. Need on huskyd. Huskyd on pilkupüüdvad oma välimuse poolest, intelligentsed, isemõtlevad ja vahel ka põikpäised. Vaatame, kuidas nad sügisel elavad, kuulame neist lugusid ja saame koeri ka paitada ja kallistada. Seejärel jätkame sõitu Püha–Luosto Rahvuspargi suunas. Majutume 3 ööks SPA Hotelli  Lapland-Hotels-Luostotunturi

3. päev Pärast hommikusööki sõidame Lampivaara ametüstikaevandusse. Lampivaara ametüsti sünniaeg jääb tuhandete miljonite aastate taha. Vaatamata selle  kõrgele eale on inimkond ametüstiga tuttav alles ca 25000 aastat. Ilusale kivile on läbi aegade omastatud imelisi võimeid ning jätkuvalt usutakse tema heasse ja rahustavasse mõjusse. Retkel kaevandusse, mis asub mäe otsas, saame nautida vaateid. Kaevanduses kuuleme ametüsti lugu ning saame ka ise omale tükikese õnnekivi kaasa otsida. Pärast retke ametüstikaevandusse suundume Tankavaarasse, mille kuldne ajalugu sai alguse ligi 100 aastat tagasi, mil kohalik saam Aleksanteri Peltovuoma leidis esimesena kulda ühest ojast. Ka meie proovime kullasõelumist. Saame selleks nii vajaliku varustuse kui ka soovitusi. Ja mis kõige tähtsam – kogu leitud kulla saab endale jätta!

4. päev Pärast hommikusööki sõidame loodusesse ja veedame päeva erinevatel matkaradadel liikudes. Pyhä–Luostos asuvad mäed (tundrud) on jäänukid ühest Maa vanimast mäeahelikust, mis moodustus üle 2000 miljoni aasta tagasi. Need koosnevad enamasti kvartsiidist, mis omakorda tekkis iidsest rannikuäärsest kaldaliivast ja veealusest liivast. Kvartsiit on võrdlemisi tugev kivim. See on peamine põhjus, miks need mäed (nüüd küll madalamad kui varem ja ümarate vormidega) on ajas võrdlemisi hästi välistele kulutajatele (tuul, vihm jne) vastu pidanud, samas kui mäeaheliku muud tüüpi kivimid on lagunenud.

5. päev Pärast hommikusööki lähme uudistame lähemalt põhjapõtru. Põhjapõdrad on aastasadu olnud põhjarahvaste kultuuri hingeks ning teda on nimetatud ka Lapimaa olulisimaks loomaks.
Vanades saami rahvapärimustes on põhjapõtradel tihti keskne roll. Kuuleme põhjapõtrade elust lähemalt ja saame muuhulgas teada, miks on oluline naksuv heli, mida põdrad liikudes teevad. Seejärel võtame suuna Reidar Särestoniemi muuseumi poole. Helsingis ja toonase Leningradi Repini instituudis õppinud kunstnikku on nimetatud ka Põhjamaade Picassoks. Tegemist oli väga värvika karakteriga, kes andis sagedasti jutuainest nii oma isiku kui ka kunstiga. Tema kõige suurem inspireerija oli Lapimaa, mis kajastub ka tema värvikatel maalidel. 2025. aasta on kunstiku juubeliaasta, möödus 100 aastat tema sünnist. Asume koduteele ja majutume juba tuttavas hotellis  Hotel Yöpuu. 

6. päev. Varane hommikusöök pärast mida alustame sõitu kodu poole. Teel teeme peatusi jalasirutuseks ning lõunasöögiks. Õhtul asume taas Helsingist laevale, et Tallinna sõita (laev väljub kl 20.30, saabub Tallinna kl 23.00).

 

HIND: 850.- €

HINNAS:

  • Mugavustega buss,
  • Laevapiletid Tallinn–Helsingi ja Helsingi–Tallinn,
  • majutused koos hommikusöökidega,
  • Lapland-hotels-luostotunturi spa ja jõusaali kasutamine
  • giid–rühmajuhi teenused.
  • Arktikumi külastus Rovaniemis
  • Lampivaara ametüsti kaevanduse külastamine
  • Põhjapõdrakasvanduse külastamine
  • Huskyfarmi külastamise
  • Reidar Särestoniemi muuseumi külastuse
  • Tankavaara kullasõelumise

Lisatasu eest:

  • Ühekohaline majutus – 290.- €
  • Lõunasöögid
  • kindlustus

Kindlustus (Tiit-Reiside partner on Salva Kindlustus)

Tervisekindlustus (100 000 Eur kattega):

laps 0-6 a.:  9,52 EUR

õpilane 7-18 a.: 2,88 EUR

noor 19 – 29 a.: 3,14 EUR

täiskasvanu 30-69 a.: 3,13 EUR

seenior 70-79 a.: 5,65 EUR

seenior alates 80 a.: 5,65 EUR

Tervise- ja reisitõrke kindlustus (tervis 100 000 Eur ja reisitõrge kuni 850 Eur):

laps 0-6 a.: 47,83 EUR

õpilane 7-18 a.: 20,81 EUR

noor 19 – 29 a.: 18,91 EUR

täiskasvanu 30-69 a.: 22,92 EUR

seenior 70-79 a.: 47,77 EUR

seenior alates 80 a.: 65,04 EUR

*Kindlustuse hinnad võivad muutuda. Reisitõrkega kindlustuse peab vormistama hiljemalt 5 päeva enne reisi!