SIBULATEE – üks piirkond, kaks rahvust, kolm kultuuri

65.00

03. september 2022    Soodushind: 65.- €

Tootekood: - Kategooria: Silt:

Kirjeldus

Reisikirjeldus

SIBULATEE – üks piirkond, kaks rahvust, kolm kultuuri

Mööda Peipsi järve rannikut lookleb Sibulatee, mis ühendab vene vanausuliste, eesti talupoja ja baltisaksa mõisakultuuri.  Kui satud Euroopa ühe suurima järve, Peipsi läänekaldale, võid avastada end teise kultuuri südamest. 17. sajandil koondusid sinna Venemaalt tulnud vanausulised, kes sõbrunesid kohaliku põlisrahvaga ja tõid endaga kaasa sibula, mille kasvatamine levis alles sajandi eest üle ülejäänud Eestimaa. Traditsioonide tunnustamiseks kuulutati Sibulatee ja Peipsi regioon 2017. aasta Eesti toidu piirkonnaks.

Ajakava

Väljasõit Tallinnast Mere puiesteelt Vene Kultuurikeskuse juurest kell 08.00

Külastatavad kohad:

 Kostja Sibulatalu. Talu peremees Kostja tutvustab vanausuliste traditsioonilisi sibulakasvatuse võtteid (näitab ette, kuidas kaevatakse kõrgeid sibulapeenraid, räägib, kuidas vanasti sibulaid kasvatati ja kuidas tänapäeval kohalikud siiruviirulisi aiasaadusi maha panevad, üles võtavad ja müüvad). Sibulakuivatusmajas pakutakse samovariteed ja sibulapirukaid ning räägitakse edasi.

Sõidame Varnjasse, jalutame koos giidiga küla vahel ja teeme peatuse Varnja vanausuliste palvemaja juures. See on armas ja hubane kohaliku koguduse oma jõududega üles ehitatud kaunis jumalakoda, mida seekord vaatame väljastpoolt.

Varnjas asuva Mesi tare perenaine tutvustab vanausuliste elu-olu ning räägib teejoomise traditsioonidest vanausuliste külades. Saame teada, mis on ivantšai ja kuidas seda valmistatakse. Joome samovariteed, proovime, kuidas maitseb vanausuliste endatehtud keedusuhkur ja Mesi tare sibulapirukas.

Ekskursioon Alatskivi lossis kohaliku giidi saatel.

Kell 16:15 hiline lõunasöök Alatskivil Kivi kõrtsis – ettetellimisel – 13 Eur (praeks on ahju sealiha juustukattega, magusroaks pannkook moosiga)

Alatskivi mõisamaitsed – kohalike käsitööveinide degusteerimine. Veinikeldris küpsevad kohalikust marjast valmivad erinevad veinid. Nii punased, valged kui roosad. Nii mulliga kui mullita. Ühe tunni sisse mahub perenaise jutt ja viis erinevat veini.

Tallinnasse tagasi jõuame 21.00 paiku

Hind

  • Reisi hind täiskasvanule 75 EUR
  • laps 0-5a sõidab tasuta
  • laps 6-11a sõidab hinnaga 45 EUR

Hind sisaldab

  • bussisõitu
  • giid-reisisaatja teenust
  • Alatskivi mõisamaitsed degusteerimine (5 erinevat veini.)
  • ringkäik Alatskivi lossis kohaliku giidi saatel
  • Varnja Mesi tare külastuse

Lisatasu eest

Lõunasöök: 13 €

 

Lisainfo

Reisi kuupäev

03.09.2022

Go to Top